26.1.09

Αστρόπλοιο Γκαλάκτικα


Όσοι βλέπατε τηλεόραση τη δεκαετία του 80 θα θυμόσαστε σίγουρα τη σειρά Battlestar Galactica. Πρόκειται για σειρά επιστημονικής φαντασίας του Glen A. Larson (που μερικά χρόνια αργότερα έφερε στις οθόνες μας τον Ιππότη της ασφάλτου). Η σειρά είχε θέμα την προσπάθεια των ανθρώπινων φυλών να ξεφύγουν από τους Κύλωνες, ρομπότ που είχαν εφεύρει οι ίδιοι άνθρωποι και τα οποία επαναστάτησαν εναντίον τους. Μετά από μακρυχρόνιο πόλεμο και με τη βοήθεια του προδότη Μπάλταρ, τα ρομπότ κατέστρεψαν τελείως τους πλανήτες όπου ζούσαν άνθρωποι και οι μόνοι που απέμειναν ήταν οι πολεμιστές του αστρόπλοιου Γκαλάκτικα, και 50.000 σκόρπιοι πολίτες που κατάφεραν να μπουν σε διάφορα διαστημόπλοια πριν καταστραφούν από τους βομβαρδισμούς.


Σύμφωνα με το σενάριο, το ανθρώπινο είδος ξεκίνησε από τον πλανήτη Kobol (Κόμπολ). Υπήρχαν 13 φυλές, 12 από τις οποίες δημιούργησαν 12 αποικίες σε αντίστοιχους πλανήτες. Λέγεται ότι η 13η φυλή ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από τις άλλες, εγκαταστάθηκε στον μακρινό πλανήτη "Γη" και έχει χάσει κάθε επαφή με τις υπόλοιπες φυλές. Μετά την καταστροφή των 12 πλανητών, οι άνθρωποι αποφασίζουν να ψάξουν για τη μυθική Γη, ελπίζοντας ότι η ανακάλυψή της θα είναι η σωτηρία τους. Τα 24 επεισόδια της σειράς περιγράφουν την πορεία τους μέσα από τους γαλαξίες όπου έρχονται σε επαφή με κάθε λογής εξωγήινους και συγκρούονται επανειλημμένα με τους Κύλωνες που τους καταδιώκουν.


Η σειρά απευθυνόταν κυρίως σε νεανικό κοινό και τους βασικούς ρόλους έπαιζαν ο Lorne Green ως Κυβερνήτης Αντάμα (που οι μεγαλύτεροι ίσως τον θυμόσαστε από την Bonanza), ο Richard Hatch ως Apollo και ο Dirk Benedict ως Starbuck. Δευτερεύοντες ρόλους είχαν ο Herb Jefferson Jr. ως Boomer, η Laurette Spang ως Cassiopeia , ο Terry Carter ως Colonel Tigh, η Maren Jensen ως Αthena, o Tony Swartz ως Jolly και φυσικά ο αξέχαστος John Colicos στον ρόλο του προδότη Baltar. Στα πρώτα επεισόδια είχε εμφανιστεί και η Jane Seymour ως Serina, μητέρα του Boxey με το μηχανικό αρκουδάκι.


Θυμάμαι ότι όταν η ΕΡΤ έδειχνε το Battlestar Galactica, εγώ ήμουν στο δημοτικό και σφόδρα (αλλά πολύ σφόδρα!) ερωτευμένη με τον Apollo. Η σειρά παίχτηκε μόνο για μία σεζόν αλλά είχε αγαπηθεί πάρα πολύ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εκείνη την εποχή τα μόνα άλλα έργα επιστημονικής φαντασίας ήταν ο Πόλεμος των Άστρων και ο Μπακ Ρότζερς (το Star Trek τότε περνούσε κρίση).


25 χρόνια αργότερα, το 2003, o Ronald D. Moore, τηλεοπτικός παραγωγός και σεναριογράφος που στο μεταξύ είχε γίνει γνωστός με το Star Trek, γύρισε μια τρίωρη τηλεταινία με τίτλο Battlestar Galactica Miniseries και πρωταγωνιστές τον Edward James Olmos στον ρόλο του Κυβερνήτη Αντάμα (οι παλιοί θα τον θυμόσαστε ως Αστυνόμο Καστίγιο στο Miami Vice), την Mary McDonnell ως Laura Roslin (από το Χορεύοντας με τους Λύκους), τον Jamie Bamber ως Apollo, την Katee Sackhoff ως Starbuck, και τον James Callis (από το Ημερολόγιο της Bridget Jones) στο ρόλο του Baltar.


H τηλεταινία διηγείται την ιστορία από το σημείο της καταστροφής των 12 πλανητών μέχρι να οργανωθεί ο στόλος και με την καθοδήγηση του Galactica να ξεκινήσει για την αναζήτηση της Γης. Παρότι έχει το ίδιο όνομα με την παλιά σειρά, η τηλεταινία δεν είναι ρεμέικ αλλά reimagining, που σημαίνει ότι έχει γραφτεί σχεδόν από την αρχή. Η κεντρική ιδέα έχει μείνει η ίδια, όπως επίσης και αρκετοί από τους χαρακτήρες. Κάποιοι άλλοι έχουν αλλάξει, πολλοί είναι εντελώς καινούριοι και στο σενάριο έχουν ενταχθεί νέες τροπές και διαφοροποιήσεις.

Περισσότερα για το νέο Battlestar Galactica, μπορείτε να διαβάσετε στις Κόκκινες Νύχτες. Σας αφήνω με ένα βιντεάκι για να θυμηθούμε την εισαγωγή της ορίτζιναλ σειράς με την πολύ χαρακτηριστική μουσική επένδυση.

5 σχόλια:

Jordan είπε...

Μπορει να ειναι ιεροσυλια αυτο που θα πω αλλα το Galactica μου αρεσε περισσοτερο απ το Star Trek. Μιλαμε ειχα παθει την πλακα μου.
Ερωτευμενη με τον Απολλο ε; χαχα
Εμενα ο πρωτος τηλεοπτικος μου ερωτας ηταν η Cybill Shepherd απ το Moonlighting (Αυτος, αυτη και τα μυστηρια)...

Σοφία είπε...

Κι εγώ ποτέ δεν το συμπάθησα το Star Trek! Ακόμα και τώρα, βαριέμαι να δω ένα επεισόδιο ολόκληρο.

Η Cybill Shepherd είναι ένας αξιόλογος πρώτος έρωτας ;-)

apos είπε...

Aχ, γλυκό μου πλάσμα, έπρεπε να βάζεις τίτλο «θυμήθηκαν και είπαν να σχολιάσουν και να πάρουν και το υπογλώσσιό τους»!
Μήπως θυμάσαι το Space 1999? Μικρά ήμασταν (για μένα και τη δίδυμη αδελφή μου μιλάω) και δεν χάναμε επεισόδιο. Και είχαμε αγοράσει και από έναν Αετό (Eagle έλεγαν τα σκάφη τους) και παίζαμε.
Και επειδή μιλάμε και για έρωτες, από αυτό το Space 1999 ήμουν κάργα ερωτευμένος με μια που την έλεγαν Μάγια, αλλά δεν ήταν μέλισσα...

(καλά αυτό δεν είναι comment, καγκουρώ συζήτηση είναι που πάει από θέμα σε θέμα...)
Καλημέρα και πάλι, γλυκύτατο πλάσμα.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Σχεδόν το είχα ξεχάσει το Γκαλάκτικα!!! Εμένα πάντως τα διαστημικά ποτέ δε με τράβηξαν... Μ' αυτά που είχα φάει κόλλημα ήταν "η οδύσσεια του διαστήματος" και οι "g-force"!!! Αλλά αυτά ήταν κινούμενα σχέδια...

Ανώνυμος είπε...

Εγω ειχα την τυχη να γεννηθω το 1968 και να προλαβω και παλιοτερα καλα οπως το ' υποβρυχιο στιγκρει' και κατι αλλα με μαριονεττες που δε θυμαμααι τιτλο.Κιεγω δεν ημουν πολυ του διαστημικου, αλλα ημουν του ντοκυμαντερ-κιεβαζε τελεια ντοκυμαντερ η ερτ τοτε.Τα 80ς ηταν λιγο πιο φτωχα σετηλεοπτικες σειρες ποιοτητας παντως, σε σχεση με τα70ς