1.5.08

13 Ιουλιου 1985 : LIVE AID











Αν το Woodstock festival το 69 έδωσε το πρώτο στίγμα μουσικής-φιλειρηνικής- επανάστασης του 20ου αιωνα το LIVE AID έδωσε την πρώτη μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στους οικονομικά αδύναμους του πλανήτη, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της Ροκ μουσικής και την δύναμη της να επηρρεάζει ουσιαστικά τα πολιτικά πράγματα.

23 Οκτωβριου 1984
Ένα ντοκυμαντέρ του BBC για τις απίστευτα τραγικές συνθήκες που επικρατούν στην Αιθιοπία προκαλεί σοκ στις χώρες της Δύσης και αλυσιδωτές αντιδράσεις στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Ο κόσμος παρακολουθεί με δέος και αγανάκτηση τις εικόνες από ενα καταυλισμό στην Αιθιοπία οπου καθε 20 λεπτα πεθαίνει και ένας άνθρωπος απο την πείνα.O Άγγλος δημοσιογράφος σχολιάζει : Τhis place is the closest thing to Hell on Earth... Εικόνες βιβλικής καταστροφής δείχνουν μητέρες να πεθαίνουν αγκαλιά με τα παιδιά τους από υποσιτισμό.

13 Ιουλιου 1985
Βρισκόμαστε ακριβώς στα μέσα της δεκαετιας του 80 και καταμεσίς του Καλοκαιριού. Οι μεγαλύτεροι τραγουδιστές του πλανήτη ενώνουν τις φωνές τους σε μια μοναδική στα χρονικά μουσική συνεύρεση. Όλα τα μουσικά ρεύματα της εποχής από το Punk και το New wave μέχρι την synth pop και το classic rock σμίγουν σε μια τεράστια κραυγή. Το LIVE AID ήταν μία κολοσσιαία διηπειρωτική συναυλία που διαδραματίστηκε ταυτόχρονα σε 4 ηπείρους αλλά κυρίως στο Wembley Stadium και στο JFK Stadium της Philadelphia. Ήταν ένα τεράστιας κλίμακας σε τηλεοπτική-δορυφορική κάλυψη γεγονός που παρακολούθησαν 1.500.000.000 θεατές σε περισσότερο από 100 χώρες παγκοσμίως. Τα έσοδα που ήταν με αρκετά μηδενικά προσφέρθηκαν για να ανακουφίσουν τα θύματα της φτώχειας στην Αιθιοπία.


Μερικά μόνο από τα ονόματα που συμμετείχαν ήταν οι :
Status Quo, Boomtown Rats, Ultravox, Spandau Ballet, Elvis Costello, Sade, Sting, Phil Collins, Bryan Ferry, Paul Young, Dire Straits ,Queen, David Bowie, Elton John Paul McCartney, Joan Baez ,The Hooters, B. B. King, Billy Ocean, Black, Judas Priest ,Simple Minds, Mick Jagger, The Pretenders, George Michael, Santana, Eric Clapton, Led Zeppelin, Duran Duran, Neil Young, U2, Tina Turner, Bob Dylan , Men at Work, INXS, Hall & Oates, Rainbow, Cliff Richard, Madonna, The Cars, Phil Collins…

Ο εμπνευστής της διοργάνωσης Bob Geldorf των Boomtown Rats δηλώνει επί σκηνής οτι είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του και αποθεώνεται απο 82000 και πλέον θεατές στο Wembley stadium του Λονδινου. Τα 80’s κάνουν “επίδειξη δύναμης” και οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Η διοργάνωση αυτή εκτός από την οικονομική βοήθεια που προσέφερε, μας άφησε παρακαταθήκη μερικές από τις πιο συγκλονιστικές live performances όλων των εποχών.

Το LIVE AID ευτυχώς κυκλοφορεί προς ενοικίαση και αγορά και πραγματικά αξίζει να το δείτε ειδικά όσοι αγαπάτε την μουσική της δεκαετίας του 80. Θα έλεγα ότι είναι ένα must! Θα έλεγα όμως ότι must αποτελεί και ένα κλικ στην σελίδα της ActionAid!


9 σχόλια:

geokalp είπε...

ποια συναυλία έγινε εκείνο το χρόνο στην Αθήνα;
(ή θυμάμαι λάθος;)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

To λέγαν rock in Athens και ήταν ιδέα της Μελίνας. Αυτην δε λες Γιώργο? Εχεί πολλά βιντεάκια στο youtube.

Jordan έχεις το DVD? Δεν ανεβαζεις και κανα βιντεο?!

Jordan είπε...

Πολυ σωστα! το rock in athens εγινε το 85. Μαλιστα σκεφτομουν το επομενο ποστ να ειναι γι αυτο ακριβως το φεστιβαλ!
Το DVD το εχω , ειναι μαλιστα 4πλο! Αλλα πολλα απο τα video s υπαρχουν ηδη στο youtube. Aλλο ομως youtube και αλλο να εχεις το οriginal dvd.Καμμια σχεση η ποιοτητα..

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια το live aid! Νομίζω πως τη συναυλία την είχε δείξει και η ελληνική τηλεόραση σε απευθείας μετάδοση (ή κάνω λάθος;).

Ως πρόδρομο του live aid μπορούμε να θεωρήσουμε τους Band Aid που τα Χριστούγεννα του 1984 τραγουδούσαν το καλύτερο (κατα τη γνώμη μου) χριστουγεννιάτικο τραγούδι: "Do they know it's Christmas?"

Η χαίτη του Bono δεν παίζεται!!!

Jordan είπε...

Ναι οι Band Aid ηταν η πρωτη κινηση στην Ευρωπη ακολουθουμενη απο το USA FOR AFRICA -We are the world στην Αμερικη.
Αν το εδειξε Live η Ελλ τηλ, δεν το ξερω...

Ναι φοβερη παρουσια ο Μπονο!Και επειδη το dvd το εχω "λυωσει" μπορω να πω οτι προκαλεσε τον μεγαλυτερο "πανικο" στα πληθη απο ολους τους καλλιτεχνες..
Νο 2 ο Freddy Mercury..
(Αν και η δικη μου αγαπημενη εμφανιση ειναι ισως αυτη των Ultravox!
Dancing with tears in my eyes και Vienna)

The Gasbird Familly είπε...

Ναι ήταν Κυριακή Θυμάμαι και από το πρωί σχεδόν είχαν απευθείας συνδέσεις πότε με Άγγλία και πότε με ΗΠΑ και μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά πως οι duran duran ήταν ίσως το μοναδικό group που τραγούδησε και στις δύο συναυλίες.
Αλήθεια θυμάται κανείς τη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας το 1989 στο ΟΑΚΑ?Με Γιώργο Νταλάρα-yousou n dour-tracey chapman-sting-peter gabriel-bruse springsteen.Ειδικά η εκτέλεση του The River από Bruce και Sting ήταν όλα τα λεφτά!!!Καλό θα ήταν κάποιος από τη παρέα σας να γράψει ένα ποστ!!!

Jordan είπε...

Γεια σου gasbird!
Eισαι τυχερος που εχεις αυτην την αναμνηση ζωντανη!

Οσο για την συναυλια της διεθνους αμνηστιας, ναι, εχεις δικιο, πρεπει να γραφτει κατι!

The Gasbird Familly είπε...

jordan...12 ώρες στο ΟΑΚΑ με νερά κολατσιό και μπύρες από το σπίτι και ν'ακούς όλα αυτά τα ιερά τέρατα της μουσικής σκηνής,ήταν κάτι το ανεπανάληπτο!!!

Ανώνυμος είπε...

I'm not sure the place you are getting your info, but great topic. I needs to spend a while studying much more or understanding more. Thanks for magnificent info I used to be searching for this information for my mission.

Feel free to visit my weblog ... cats & dogs