4.3.09

Βιντεοκασέτες

Τα βιντεοκλάμπ εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 κι εξαπλώθηκαν ταχύτατα. Άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού, σε κάθε γειτονιά, σαν μανιτάρια και αποτέλεσαν την εμμονή της εποχής. Η βιντεοκασέτα υπήρξε η βασίλισσα της δεκαετίας. Την εποχή εκείνη ο πατέρας μου ήταν ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου καταστήματος και είχα την τύχη να παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις στον χώρο. Θυμάμαι το μαγαζί να γεμίζει κόσμο με κάθε καινούρια ελληνική ή τούρκικη παραγωγή, αφίσες από το Dirty Dancing και το Blade Runner, τις λεγόμενες "αισθησιακές" ταινίες κρυμμένες στα πιο ψηλά ράφια "για να μην τις δει το παιδί". Τα δικά μου αγαπημένα της εποχής, όλα τα παιδικά, ντυμένα με τις φωνές των: Ακίνδυνου Γκίκα, Σπύρου Μπιμπίλα, Κατερίνα Γκίργκις, Δήμητρα Δημητριάδου και άλλων.

Τώρα που οι βιντεοκασέτες αποτελούν πια παρελθόν, ο μικρός αυτός "θησαυρός" βρίσκεται κρυμμένος στο γκαράζ σκονισμένος και ξεχασμένος. Σε αντίθεση με τις κασέτες ήχου και το βινύλιο που αποθεώθηκαν κατά την μετάβαση της μουσικής στην ψηφιακή εποχή οι βιντεοκασέτες ξεχάστηκαν...

Στο επόμενο μεγάλο ταξίδι υπόσχομαι να επανέλθω με φωτογραφίες και περισσότερες λεπτομέρειες. Μέχρι τότε ρίξτε μια ματιά εδώ για να θυμηθείτε τα μικρά πόνυ, τον σπορτ μπίλι και άλλους αγαπημένους παιδικούς ήρωες.


Bisous, Creme



6 σχόλια:

Jordan είπε...

Η επισκεψη, και μονο, σε βιντεοκλαμπ, ηταν απο μονη της διασκεδαση! Επειδη, μεχρι να γινω 18 χρ, στο σπιτι μας δεν ειχαμε βιντεο, απλα γυρναγαμε τα ραφια, κοιταγαμε τα εξωφυλλα, διαβαζαμε εκστασιασμενοι την υποθεση στο πισω μερος της κασετας και μετα απλα φευγαμε... :)

Stefanos είπε...

Ήταν πολύ καλή φάση τα βιντεοκλάμπια τότε..
Θυμάμαι 6-7 χρονών να πηγαίνω να κοιτάω στα κρυφά τα εξώφυλλα από τα θρίλλερ (ακόμα μου χει μείνει το "Δαίμονες του σκότους" ), και φυσικά, τα "αισθησιακά".
Και τα Σάββατα που μαζεύαμε όλη τη μαρίδα της γειτονιάς να δούμε ταινία -καράτε συνήθως- ..
χεχεχε..

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Εμείς είχαμε πάρει βίντεο και έγχρωμη τηλεόραση (SABA και τα δύο) πολύ νωρις απο το καλοκαίρι του 1980. Αλλά το βίντεο άρχισε ουσιαστικά να δουλεύει αρκετά χρόνια μετά το 84 ή το 85) όταν ανοίξαν τα πρώτα βιντεοκλαμπ στην Βέροια. Παίρναμε τότε 4 ή 5 ταινίες κάθε Παρασκευη. Ενα παιδικό, μια περιπετεια, μια κωμωδία (με τον Ψαλτη συνηθως), και ενα αστυνομικό ή ενα θριλερ για τους μεγαλους συνηθως!!!
Τι μου θυμησες!
Πόσες ταινιάρες είδα στο βιντεο, Ιντιανα Τζοουνς, Πολεμος των Αστρων, Γκουνις, Κυνηγώντας το πράσινο διαμαντι και άλλα..

geokalp είπε...

θεϊκή φάση τα βίντεο κλουμπ!
λοιπόν η τύπισσα έβαζε τις κασσέτες σε ένα μαύρο κουτί κι απ'έξω έγραφε με μολύβι πότε την νοίκιασες - * εάν προπλήρωνες - και πότε πρέπει να τη φέρεις...
άλλες εποχές... αθώες!

κάποια στιγμή έβαλαν και κουμπιούτερ για να σου λένε ποιες έχεις δει...

μια φορά ένα κλουμπ της περιοχής εκτύπωσε όλες τις ταινίες που είχε στη διάθεσή του και το μοίραζε στους καλούς πελάτες! τόμος!!

τα καλά ΣΚ ήταν για 7 ταινίες!

Ανώνυμος είπε...

ηταν εποχές που παρασυρόμασταν αναμεσα σε αυτό που βλέπαμε και σε αυτό που ζούσαμε,σε μια περιόδο που ονειρευόμαστε πωσ τα πράγματα μονο καλύτερα μπορούν να γίνουν.

Ανώνυμος είπε...

γεια σας, θα ηθελα να ρωτησω αν μεσα σε αυτες τις κασετες στην αποθηκη υπαρχουν κ τα μικρο μου πονυ, sport billy x-man?